Brandstoffen
Diesel brandstof EN590
De motivatie van onze klanten om voor MecXellent te opteren is heel gevarieerd. Maar één ding is zeker. Of het nu gaat om het verhogen van de productiviteit, het respecteren van het milieu of het besparen van kosten, MecXellent is in alle gevallen de oplossing om uw doelstellingen te behalen. Welke kiest u?
MecXellent Diesel: premium EN590 kwaliteit
EN590 is de internationale normering voor dieselbrandstof. Dieselmotoren zijn ontworpen op basis van deze normering. Het gebruik van een brandstof die niet aan de EN590 voldoet kan leiden tot inefficiëntie (verlies van vermogen, hoog brandstofverbruik) en schade aan onderdelen van het brandstofsysteem. Tevens vervalt het emissie-certificaat tenzij deze ook is afgegeven op de normering van de alternatieve brandstof. Informeer bij gebruik van een brandstof die buiten de EN590-specificaties valt altijd bij uw fabrikant of deze brandstof geschikt is voor uw voer-, vaar- of werktuig. Dit om problemen en daaruit voortvloeiende (garantie-)claims te voorkomen.
MecXellent Diesel scoort op alle cruciale EN590-specificaties beter dan standaard EN590-diesel.
In ons kennis document vertellen we u graag alles over MecXellent.

HVO en GTL
Met de toenemende aandacht voor het milieu en de reductie van diverse uitlaatgassen, zijn oliemaatschappijen op zoek naar brandstoffen die aan deze eisen voldoen. Twee van deze nieuwe brandstoffen worden hier belicht en vergeleken: GTL (Gas-To-Liquid) en HVO-diesel (Hydrotreated Vegetable Oil). Beide zijn synthetische brandstoffen en bevatten geen onverzadigde moleculen zoals alkenen en aromaten.
GTL (Gas-to-liquid)
Gas-to-liquid wordt geproduceerd door het Fischer-Tropsch proces. In dit proces wordt aardgas omgezet in synthesegas, dat vervolgens wordt getransformeerd naar een vloeistof. De term 'Gas-to-liquid' is dus heel letterlijk. Shell heeft dit GTL-proces geadopteerd, verder ontwikkeld en is de drijvende kracht achter de GTL-brandstof.
HVO diesel (Hydrotreated Vegetable Oil)
Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) wordt geproduceerd via een proces dat lijkt op de Fischer-Tropsch-synthese. In dit geval wordt er uit biomassa nthesegas geproduceerd. Deze biomassa ondergaat eerst een vergassing. Vervolgens wordt het synthesegas omgezet in een vloeibare brandstof, een proces dat bekend staat als Biomass-to-Liquid (BtL).
Overeenkomsten GTL en HVO diesel
Beide producten ontstaan door een vergelijkbaar proces. Dit proces elimineert onverzadigde koolwaterstoffen uit de brandstof, waardoor deze veel schoner brandt dan reguliere diesel, zoals te zien is in onze video. Hierdoor worden minder schadelijke deeltjes uitgestoten, zoals fijnstof (PM), stikstofoxiden (NOx) en zwaveldeeltjes.
De verbranding van synthetische brandstoffen in de motor is identiek aan die van fossiele diesel, en het gebruik van HVO vereist geen aanpassingen aan de motor. Beide producten voldoen aan de EN15940-norm en zijn dunner dan fossiele diesel. Vanwege hun lagere dichtheid voldoen ze niet aan de EN590-norm. Het is daarom belangrijk om bij de fabrikant van uw apparatuur na te gaan of het gebruik van deze brandstof is toegestaan. We hebben een lijst samengesteld waarin staat waar HVO en GTL in ieder geval gebruikt mogen worden.
Verschillen GTL en HVO
Er zijn niet veel verschillen tussen GTL en HVO diesel; het voornaamste verschil ligt in de productie.
Beide brandstoffen leiden tot minder uitstoot van fijnstof, stikstof en zwavel. Omdat HVO diesel uit biomassa wordt geproduceerd, is er een lagere CO2-uitstoot tijdens het productieproces. Bij het gebruik van 100% HVO kan de CO2-besparing zelfs oplopen tot 89%. Dit voordeel is niet aanwezig bij GTL, dat uit aardgas wordt geproduceerd.
De verbranding van beide brandstoffen is identiek. Door de productie van Hydrotreated Vegetable Oil kunt u CO2-uitstoot besparen in vergelijking met fossiele diesel, waardoor uw bedrijf zich kan onderscheiden van GTL en fossiele diesel. Informeer uzelf en neem contact op voor meer informatie.